ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Έχουμε 34 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αυτόματος Τηλεφωνητής Ενημέρωσης
2521023266
ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑΣ

 

Σας ενημερώνουμε ότι για την έκδοση
πιστοποιητικού πολυτεκνίας απαιτείται
η αποστολή στο email του Συλλόγου
info@sylpoldramas.org.gr ΜΟΝΟ με
email ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΜΕ email
βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης
του δικαιούχου Πολυτέκνου πρόσφατη
τριάντα ημερών (30)  από την έκδοση της.
Το πιστοποιητικό πολυτεκνικής Ιδιότητος
ΠΠΙ θα εκδίδεται από την 01 Δεκεμβρίου 2021
ΜΟΝΟ σε ηλεκτρονική μορφή και θα
αποστέλλεται ΜΟΝΟ σε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ
στους δικαιούχους πολυτέκνους , με ειδική
σήμανση ηλεκτρονική σφραγίδα για την
εγκυρότητα του από τον ΑΣΕΠ και όλες τις
Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες. Απαιτείται
να αποστέλλεται σε φωτογραφία το (πάσο )
πολυτεκνική ταυτότητα η σελίδα με την
φωτογραφία και η σελίδα της ετήσιας
θεώρησης. Περισσότερες πληροφορίες
στα τηλ 2521037000 και στο 693403168
NEWSLETTER


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
20130329

Warning: getimagesize(http://www.new.sylpoldramas.org.gr/data:image/png;base64,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 in /home/sylpoldr/public_html/new/plugins/content/fb_tw_plus1.php on line 1342

Έφυγε ένας εκλεκτός λευίτης, ο π. Βασίλειος Βασιλείου


Δρ Τσακαλίδης Γεώργιος

Έφυγε ένας εκλεκτός λευίτης,

ο π. Βασίλειος Βασιλείου

Αλλεπάλληλες απώλειες εκλεκτών ιερέων της περιοχής μας  μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες δημιουργούν μελάγχολες σκέψεις μέσα μας. Στις 28 Δεκεμβρίου έφυγε ο π. Αυγουστίνος Μύρου και με ολιγόωρη διαφορά ο π. Πανάρετος Γρηγοριάτης.Στις 17 Ιανουαρίου  ο π. Βασίλειος Βασιλείου. Κοινά γνωρίσματα και των τριών: α) έφυγαν από τη μάστιγα του κορωνοϊού, β) ήσαν και οι τρεις περιζήτητοι πνευματικοί- εξομολόγοι με εκατοντάδες πνευματικά παιδιά, γ) ήταν πρόσωπα ιεραποστολικά με θυσιαστική προσφορά, 4) αφήνουν πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό. Πού θα βρουν οι εξομολογούμενοί τους πνευματικό  να αναπαύει τις ψυχές τους!

Ο λόγος τώρα για τη χθεσινήπρος Κύριον εκδημία του π. Βασιλείου, ο οποίος αφήνει ορφανή την πόλη της Σιάτιστας από τη δυναμική παρουσία του. Υπήρξε γόνος ευλαβέστατου ιερατικού ζεύγους: του π. Λάμπρου και της πρεσβυτέρας Μαρίας, οι οποίοι άφησαν ζωντανό αποτύπωμα ορθόδοξης ευσέβειας στον Αμπελώνα και στην πόλη της Λάρισας. Ο π. Βασίλειος σπούδασε παιδαγωγικά. Τοποθετήθηκε δάσκαλος στην Κοζάνη. Ήθελε όμως ν’ ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Δάσκαλος ών χειροτονήθηκε ιερέας από τον μακαριστό επίσκοπο Σιατίστης Αντώνιο. Παραιτήθηκε όμως από δάσκαλος για να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στα εφημεριακά του καθήκοντα, στον Άγιο Νικόλαο Σιάτιστας.«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» έλεγε. Θα μπορούσε να κρατήσει την καλύτερα αμειβόμενη και με καλύτερες προοπτικές εξέλιξης θέση του δασκάλου και να έχει ως δευτερεύουσα ή άμισθη τη θέση του ιερέα. Έτσι θα μπορούσε να βγει δέκα χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη, ενώ με τη θέση του ιερέα, αν και εβδομήντα ετών δεν πρόλαβε καν να συνταξιοδοτηθεί.

Ο π. Βασίλειος προτίμησε να δοθεί ολοκληρωτικά στην Εκκλησία. Πριν τη χειροτονία του νυμφεύθηκε τη δασκάλα Μαραμή Σταυρούλα από τα Σέρβια,  με την οποία απέκτησαν υπέρ-πολύτεκνη οικογένεια (εφτά παιδιά, τρία αγόρια και τέσσερα κορίτσια). Πολλές φορές τα οικογενειακά καθήκοντα απαιτούσαν περισσότερο χρόνο, ο οποίος έπρεπε να αφαιρεθεί από τον χρόνο της ενορίας. Προτιμούσε να αδικηθεί η οικογένειά του παρά η ενορία του. Του είπα κάποτε: «Πάτερ και τα παιδιά σου δικαιούνται λίγο περισσότερο από το χρόνο σου». Απήντησε: «Ίδιο εφτά, ίδιο τρεις χιλιάδες»; Τρεις χιλιάδες ήσαν οι ψυχές των ενοριτών του.

Ωστόσο η ολοήμερη ενασχόλησή του με την ενορία (Πρωί όρθρος και θεία λειτουργία, απόγευμα κατηχητικά, εσπερινός εσπερινός και στη συνέχεια εξομολόγηση) ήταν φυσικόνα τον κουράζουν. Κάποτε οι εξομολογήσεις παρατείνονταν μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Στη διάρκεια μιας τέτοιας μεταμεσονύκτιας (σχεδόν ορθρινής) εξομολόγησης αισθάνθηκε τόση κούραση, ώστε παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε να κρατηθεί ξύπνιος δεν τα κατάφερε. Αποκοιμήθηκε την ώρα του μυστηρίου. Όταν ξύπνησε, ο εξομολογούμενος είχε φύγει με κάποιο παράπονο ότι ο πνευματικός του δεν τον πρόσεξε όσο έπρεπε. Δεν διαθέτουν, βλέπετε, ούτε οι εξομολόγοι ανεξάντλητες δυνάμεις και αντοχές.

Ο π. Βασίλειος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κατήχηση παιδιών και εφήβων. Ώρες ολόκληρες περνούσαν τα παιδιά και οι έφηβοι στη ζεστή αίθουσα του πνευματικού κέντρου της ενορίας, όχι μόνο ακούγοντας τα μαθήματα, αλλά μελετώντας πνευματικά βιβλία, ασκούμενα στους υπολογιστές που είχε εφοδιαστεί η ενορία και παίζοντας επιτραπέζια παιχίδια.  Διοργάνωνε επίσης γιορτές κατηχητικών και διαγωνισμούς ζωγραφικής ή ποίησης μεταξύ των παιδιών. Δύο φορές την εβδομάδα διοργάνωνε διαγωνισμό από ραδιοφώνου με ερωτήσεις, στις οποίες καλούνταν τα παιδιά να απαντήσουν. Μεταξύ των σωστών απαντήσεων γινόταν κλήρωση και οι τυχεροί λάμβαναν ως αμοιβή κάποιο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας.

Μαζί με την κατήχηση καλλιέργησε συστηματικά και το κήρυγμα του θείου λόγου. Όχι μόνο του προφορικού, αλλά και του γραπτού. Εξέδιδε και κηρυκτικό φυλλάδιο με τίτλο: «Ένα κάθε μήνα». Κατέγραφε ακόμη ομιλίες και διαλέξεις εκλεκτών ομιλητών που γινόταν στην Κοζάνη και σε άλλες

πόλεις και τις αναμετέδιδε από τον ραδιοφωνικό του σταθμό.

Ο π. Βασίλειος δημιούργησε ήδη από το 1990 ραδιοφωνικό σταθμό στην ενορία του με εκλεκτό πρόγραμμα ομιλιών, συνεντεύξεων, βυζαντινής και δημοτικής μουσικής, η ακροαματικότητα του οποίου υπήρξε πολύ καλή. Από το σταθμό αυτόν αναμεταδίδονταν και οι ακολουθίες και ομιλίες του ναού, καθώς και όλες οι διοργανώσεις εορτών. Πρωτοτύπησε μάλιστα να μεταδίδεται το πρόγραμμα του σταθμού και διαδικτυακά.

Ως λειτουργός ο π. Βασίλειος ήταν ανυπέρβλητος. Είχε σταθερή και μελωδική φωνή, ανδροπρεπή και μπάσα, που σε συνδυασμό με την άριστη κατοχή της βυζαντινής μουσικής προσείλκυε το ενδιαφέρον του ακροατή. Μελοποίησε ακόμη λογοτεχνικά ποιητικά κείμενα, που απέπνεαν το άρωμα της ορθόδοξης παράδοσης, και είχαν πολύ καλή αποδοχή. Μερικά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν και για τις ανάγκες των κατηχητικών σχολείων της ενορίας.

Τέλος μεγάλη ήταν η συμβολή του π. Βασιλείου στην ανάδειξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολύτεκνων οικογενειών καθώς και του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Κάθε οικογένεια της ενορίας του, που αποκτούσε το τέταρτο και επιπλέον παιδί λάμβανε ένα πολύ ικανοποιητικό ποσό από το ταμείο της ενορίας, πράγμα που λειτουργούσε ως κίνητρο και για άλλες οικογένειες. Επί μία τριετία υπήρξε και μέλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυτέκνων Κοζάνης. Μέχρι και σήμερα επίσης διένεμε σε όλη τη Σιάτιστα το εξαμηνιαίο περιοδικό «Ελληνορθόδοξη Πολύτεκνη Οικογένεια» της Π.Ε.ΦΙ.Π.

Η είδηση της εκδημίας του π. Βασιλείου σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες αναχωρήσεις του π. Αυγουστίνου και του π. Παναρέτου μας έθλιψε ιδιαίτερα. Εμένα μάλιστα και για ένα επιπλέον λόγο, ότι ο εκλεκτός και ακούραστος αυτός λευίτης,με το άφθονο χιούμορ και το πλατύ χαμόγελο, υπήρξε ταυτόχρονα και εκλεκτός συγγενής εξ αγχιστείας (συμπέθερος). Ο θάνατός του θα στερήσει πρόωρα από τα αγαπημένα μας πέντε κοινά εγγόνια τον ένα από τους παππούδες τους, τον καλύτερο και χρησιμότερο. Την ίδια στέρηση θα νοιώσουν και τα υπόλοιπα εγγόνια του, συνολικά είκοσι δύο.

Είπε ο αδελφικός φίλος Απόστολος Παπαδημητρίου έναν σοφό λόγο: «Ίσως ο Θεός μαζεύει από τη γη τους εκλεκτούς του στον ουρανό για να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε μέσω της απουσίας τους τις δικές μας πνευματικές ελλείψεις και να διορθωθούμε και με τις δικές τους μεσιτείες». Είθε να συντελέσει και η απουσία του π. Βασιλείου στη διόρθωσή μας. Καλή ανάπαυση από τους κόπους σου υπέρ της Εκκλησίας, αγαπητέ και σεβαστέ μας π. Βασίλειε. Καλόν παράδεισο.

ΥΓ: Είχα την τιμή να τον γνωρίσω όταν πραγματοποιούσαμε εκδηλώσεις με τον Μακαριστό Δεσπότη Σιατίστης κκ Παύλο για τις πολύτεκνες οικογένειες του Νομού Κοζάνης και με τον πατέρα Εφραίμ τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ εκφράζουν τα ειλικρινά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του καθώς ένα από τα τέκνα του είναι υπέρ πολύτεκνος οικογενειάρχης και μέλος του Συλλόγου μας. Ο Πανάγαθος Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του.

 

Fresh & Green Market
Μάρκετ τροφίμων
"Ο ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΣ"


Δείτε τις προσφορές μας

www.freshgreenmarket.gr
ΕΙΔΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΕΙΔΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την Ειδική Πιστοποίηση των
κάτωθι ΝΠΙΔ ως φορέων
παροχής υπηρεσιών κοινωνικής
φροντίδας μη κερδο−
σκοπικού χαρακτήρα
ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΕ−
ΡΙΧΩΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ»
με έδρα τη Δράμα
Αρ. ΦΕΚ 1390
6 Σεπτεμβρίου 2010.
ΦΟΡΕΑΣ-ΝΠΙΔ -ΜΚΟ
Αριθμός Εθνικού Μητρώου
01101ΣΥΕ12046074Ν
Ειδικό Μητρώο ΜΚΟ
01101ΣΥΕ12046074Ν
Ημερ απόφ.05 Ιαν.2005
ΓΠ:Π2γ/132106/04
Νόμος2646/98.

 

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΤΗΣΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΤΗΣΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ

Σας ανακοινώνουμε ότι έχει  αρχίσει η διαδικασία ΘΕΩΡΗΣΗΣ των πολυτεκνικών βιβλιαρίων .

Παρακαλείσθε προσερχόμενοι στα γραφεία του Συλλόγου μας να τηρείται τα μέτρα προστασίας που εξήγγειλε  η Κυβέρνηση για την προστασία μας από τον covid-19. Τα γραφεία θα είναι ανοικτά κάθε Τρίτη και Πέμπτη   από τις 0900 π.μ έως στις 1300 μ.μ. Για έκτακτες περιπτώσεις καλείτε στα τηλέφωνα 6934031168 ή στο 6974422442 όλη την ημέρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 
ΣΥΝΔΕΣΗΛογότυπο Συλλόγου

Find us on Facebook